lavabo ontstoppen

Lavabo ontstoppen: de ultieme gids

U hebt het zeker al eens meegemaakt. U wil uw handen wassen of uw tanden poetsen, maar het water stroomt niet weg. In plaats daarvan ontstaat er een vieze plas water die gewoon niet weg wil. Niemand wil het meemaken, en toch komt een verstopte lavabo vaak voor.

Wat veroorzaakt dit probleem en hoe kan u uw lavabo ontstoppen? En misschien nog belangrijker: hoe kan u een verstopte lavabo voorkomen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

Oorzaken van een verstopte lavabo

Een verstopte lavabo is een veelvoorkomend probleem in vele huishoudens. Het ongemak dat het veroorzaakt, kan variëren van lichte hinder tot ernstige overstromingen, wat kan leiden tot schade aan uw woning.

Maar wat zijn de voornaamste oorzaken van een verstopte lavabo? Laten we ze even nader bekijken.

1. Haar en zeepresten

De meest voorkomende boosdoeners bij een verstopte lavabo zijn haar en zeepresten. Wanneer u uw handen wast, uw gezicht reinigt of uw haar borstelt voor de lavabo, kunnen er haren en zeepresten in de afvoer terechtkomen.

Na verloop van tijd kunnen deze zich ophopen en een blokkade vormen die het water verhindert om weg te lopen.

Haar en zeepresten in lavabo

2. Kleine voorwerpen

Het kan gebeuren dat kleine voorwerpen, zoals sieraden, doppen van tandpasta of zelfs kinderspeelgoed, per ongeluk in de afvoer belanden.

Deze voorwerpen zijn niet ontworpen om door de smalle buizen van een lavabo te passeren, wat kan resulteren in een verstopping.

3. Afvoerproblemen

Soms ligt de oorzaak van een verstopte lavabo niet aan wat er door de afvoer gaat, maar aan de afvoer zelf. Oude of slecht geïnstalleerde afvoeren kunnen problemen veroorzaken.

Corrosie, aanslag en ophoping van mineralen kunnen ook bijdragen aan verstoppingen.

Slechte leidingen

Gevolgen van een verstopte lavabo

Een verstopte lavabo lijkt misschien een kleine overlast, maar als het niet tijdig en correct wordt aangepakt, kan het leiden tot een reeks ernstige problemen.

Laten we eens kijken naar de mogelijke gevolgen van een verstopte lavabo:

1. Overstromingen

Het meest voor de hand liggende gevolg van een verstopte lavabo is overstroming. Wanneer het water niet door de afvoer kan wegvloeien, zal het zich ophopen en uiteindelijk overlopen.

Dit kan resulteren in waterschade aan uw vloeren, muren en andere oppervlakken.

Overstromingen door verstopte lavabo

2. Schade aan afvoer

Een verstopping kan ook druk opbouwen in uw afvoer. Als deze druk niet wordt verlicht, kunnen uw afvoerbuizen barsten of breken, wat kan leiden tot dure reparaties.

3. Gezondheidsrisico’s

Stilstaand water in uw lavabo kan een broedplaats worden voor bacteriën en schimmels. Dit kan niet alleen onaangename geuren veroorzaken, maar kan ook de gezondheid van uw gezin in gevaar brengen.

4. Verhoogde waterrekening

Een verstopte lavabo kan leiden tot een inefficiënt waterverbruik en daardoor uw waterrekening verhogen.

Verhoogde waterrekening

5. Stress

Buiten de materiële en financiële schade, kan een verstopte lavabo ook stress en ongemak veroorzaken voor uw gezin. Het kan uw dagelijkse routines onderbreken en zorgen voor onnodige frustratie.

Zelf uw lavabo ontstoppen: wat werkt en wat niet?

Het ontstoppen van een lavabo kan soms een uitdagende taak zijn, maar soms kunt u met de juiste aanpak en gereedschap het probleem zelf oplossen.

Wat u kan proberen:

Rubberen ontstopper ✅

Een rubberen ontstopper kan een effectief hulpmiddel zijn om kleine verstoppingen te verwijderen.

Vul de lavabo eerst met genoeg water om de kop van de ontstopper te bedekken. Plaats vervolgens de ontstopper over de afvoer en pomp een paar keer krachtig op en neer. Het zuigeffect kan helpen om de verstopping los te maken.

Lavabo ontstoppen met rubberen ontstopper

Soda en azijn ✅

Een mix van azijn en baking soda kan ook helpen om uw lavabo te ontstoppen.

Giet eerst ongeveer een half kopje baking soda in de afvoer, gevolgd door een half kopje azijn. Wacht 15-20 minuten en spoel vervolgens met heet water.

Sifon reinigen ✅

De sifon, ook wel bekend als zwanenhals of waterslot, is het gebogen deel van de pijp onder de lavabo. Het houdt een kleine hoeveelheid water vast om te voorkomen dat rioolgassen terug het huis in komen.

Stap 1: Voorbereiding
Plaats een emmer of doek onder de sifon om water of vuil op te vangen dat eruit kan vallen. Het kan ook nuttig zijn om rubberen handschoenen te dragen, aangezien deze taak rommelig kan worden.

Stap 2: Maak de sifon los
Draai de moeren aan beide uiteinden van de sifon los met uw handen of, indien nodig, met een tang. Wees voorzichtig om de moeren of de pijp niet te beschadigen.

Stap 3: Reinig de sifon
Zodra de sifon los is, verwijder je alle zichtbare vuil of verstoppingen. Spoel de sifon indien mogelijk uit onder een kraan of met een slang.

Stap 4: Plaats de sifon terug:
Zodra de sifon schoon is, plaats je hem terug en draai je de moeren weer vast. Zorg ervoor dat alles goed vastzit om lekken te voorkomen.

Stap 5: Test de lavabo:
Laat wat water door de lavabo lopen om te controleren of de verstopping is verholpen en om te verzekeren dat er geen lekken zijn.

sifon lavabo reinigen

Wat u beter niet probeert:

Ontstoppingsveer ⛔️

Hoewel een ontstoppingsveer een hulpmiddel kan zijn voor het ontstoppen van diepere blokkades, is het gebruik ervan zonder de juiste ervaring of kennis geen goed idee.

U kunt namelijk gemakkelijk de afvoer beschadigen, wat zou leiden tot lekken en dure reparaties. Let dus zeker op met een ontstoppingsveer.

Chemische ontstoppingsproducten ⛔️

Chemische ontstoppingsproducten kunnen handig zijn voor het ontstoppen van kleine blokkades, maar spring er voorzichtig mee om. Ze bevatten krachtige chemicaliën die uw afvoer kunnen aantasten, zeker bij overmatig gebruik.

Bovendien kunnen ze gevaarlijke dampen afgeven of ernstige brandwonden veroorzaken als ze op uw huid komen. Ze kunnen ook schadelijk zijn voor het milieu als ze in het afvalwater terechtkomen.

Tip: Laat uw lavabo ontstoppen door een professionele ontstoppingsdienst

Hoewel u een aantal dingen kunt proberen om uw verstopte lavabo te ontstoppen, is het doorgaans verstandiger en veiliger om een professional in te schakelen.

Vooral hardnekkige of terugkerende verstoppingen zijn goede redenen om professionele hulp te zoeken.

Ontstoppingsdienst Dekeyser heeft jarenlange ervaring met het succesvol aanpakken van allerlei soorten verstoppingen. Onze ervaren technici gebruiken de nieuwste technieken en apparatuur om uw leidingen veilig en efficiënt te ontstoppen, met minimale overlast voor uw huishouden.

We begrijpen dat een verstopte lavabo meer is dan alleen maar een ongemak – het kan uw dagelijkse leven verstoren en zelfs schade toebrengen aan uw woning als het niet snel wordt aangepakt. Daarom bieden we een snelle respons en een grondige service om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Ontstoppingsdienst Dekeyser

Hoe een verstopte lavabo voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor een verstopte lavabo. Er zijn enkele eenvoudige stappen die u kunt nemen om het risico op verstoppingen te verminderen en uw leidingen vrij te houden:

1. Let op wat u doorspoelt

Alleen vloeistoffen, zeep en water moeten in uw lavabo terechtkomen. Probeer om geen voedselresten, haar, of andere materialen door de afvoer te spoelen.

2. Gebruik een zeefje

Een zeefje in uw lavabo kan helpen om vaste stoffen op te vangen voordat ze in uw leidingen terechtkomen. Maak het zeefje regelmatig schoon om ophoping te voorkomen.

zeefje in lavabo

3. Reinig uw afvoer regelmatig

Giet een keer per maand een mengsel van azijn en baking soda in uw afvoer, gevolgd door heet water, om uw buizen schoon te houden en lichte verstoppingen te voorkomen.

Conclusie

Een verstopte lavabo is een grote bron van frustratie en ongemak. Hoewel er verschillende doe-het-zelf-methoden zijn die u kunt proberen, is het vaak veiliger en efficiënter om een professional in te schakelen, vooral voor hardnekkige of terugkerende verstoppingen.

Daarnaast is preventie de sleutel tot het vermijden van toekomstige verstoppingen. Door te letten op wat u doorspoelt, regelmatig uw leidingen te reinigen en een zeefje te gebruiken, kunt u veelvoorkomende oorzaken van verstoppingen vermijden

tips-dekeyser-600 Ruimingen

5 tips voor een optimale werking van uw septische put

Als de bacteriën in een septische put de afbreking niet meer aankunnen, dan verstopt de afvoerbuis geleidelijk aan. Hier leest u 5 tips om de werking van uw septische put te verbeteren.

Onderhoud regenwaterput

De ultieme gids voor het onderhoud van uw regenwaterput

Het onderhoud van uw regenwaterput is cruciaal voor een optimale werking en waterkwaliteit. Dankzij deze gids kunt u altijd genieten van helder regenwater.

tips-septische-put

Hoe weet ik of ik een septische put heb?

Het antwoord kunt u niet op eigen houtje te weten komen. Toch is het belangrijk om te weten, want een septische put moet regelmatig geruimd worden.