5 tips voor optimale werking septische put

Als de bacteriën in een septische put of beerput de afbreking niet meer aankunnen, dan verstopt de afvoerbuis geleidelijk aan. Wordt er een object ingegooid die zichzelf niet kan afbreken of vast komt te zitten in de afvoerbuis, dan heeft u een probleem. Het is belangrijk dat u de werking van deze bacteriën zo goed mogelijk respecteert. Hieronder staan enkele tips om de werking van uw septische put of beerput te verbeteren.
5 tips om een optimale werking van de septische put te garanderen
1. Vetten en oliën
Dump geen vetten of andere oliën in de afvoerbuis. De bacteriën kunnen deze zaken niet afbreken en vervuilen uw put.
2. Toilet
Gooi enkel en alleen wc-papier in het toilet. Gooi dus geen andere zaken zoals maandverbanden, tampons, vochtige doekjes, wc-rollen, papieren zakdoeken enz. in uw toilet. Zelfs al staat er op de verpakking dat het biologisch afbreekbaar is, hebben de bacteriën meer moeite om dit af te breken. Met als gevolg dat u de optimale werking verstoort en dus meer kans maakt op een verstopte afvoerbuis. Natuurlijk is het een beter alternatief dan niet-biologisch afbreekbare producten.
Probeer de hoeveelheid wc-papier die u doorspoelt te beperken. Om een optimaal afbrekingsproces te hebben, raden we aan om zo dun mogelijk toiletpapier te gebruiken. Gebruikt u een dik soort wc-papier? Dan vergroot u de kans op een verstopping.
3. Etensresten
Let op met etensresten op keukengerei. Veeg het keukengerei eerst proper met keukenpapier (die u vervolgens in de vuilnisbak gooit) en spoel ze dan pas af of steek ze in de vaatwas- of afwasmachine.
4. Gebruik van schoonmaakmiddelen
Om de optimale werking van een septische put en beerput te garanderen, gebruikt u best biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Indien u dit niet gebruikt en uw afvalwater komt terecht in de afvoerbuis bv. via het toilet of de gootsteen, dan hebben de bacteriën opnieuw een moeilijke taak om dit af te breken.
5. Septische put ledigen
Laat uw septische put of beerput periodiek leegmaken. Om een optimale werking van de bacteriën te behouden, moet u met veel zaken rekening houden. Als u regelmatig uw putten laat ruimen hoeft u zich ook geen zorgen te maken dat u te maken krijgt met een verstopping door het slecht werken van de bacteriën. Afhankelijk van de grootte van de septische put en het aantal inwoners van de woning is het aan te raden om de put iedere 3 à 5 jaar te ruimen.
Conclusie
Om de werking van de bacteriën te respecteren is het aan te raden om enkel en alleen dun wc papier, toiletafval en water door te spoelen. Aangezien er meerdere huishoudtoestellen aangesloten zijn op de afvoer moet u proberen om het aantal vaste stoffen te beperken die in de afvoer terecht komen.
Periodiek laten ruimen is de boodschap. Beter voorkomen dan genezen.