5 tips voor optimale werking septische put

tips-dekeyser-600

Als de bacteriën in een septische put of beerput de afbreking niet meer aankunnen, dan verstopt de afvoerbuis geleidelijk aan. Wordt er een object ingegooid die zichzelf niet kan afbreken of vast komt te zitten in de afvoerbuis, dan heeft u een probleem. Het is belangrijk dat u de werking van deze bacteriën zo goed mogelijk respecteert. Hieronder staan enkele tips om de werking van uw septische put of beerput te verbeteren.

5 tips om een optimale werking van de septische put te garanderen

1. Vetten en oliën

Dump geen vetten of andere oliën in de afvoerbuis. De bacteriën kunnen deze zaken niet afbreken en vervuilen uw put.

2. Toilet

Gooi enkel en alleen wc-papier in het toilet. Gooi dus geen andere zaken zoals maandverbanden, tampons, vochtige doekjes, wc-rollen, papieren zakdoeken enz. in uw toilet. Zelfs al staat er op de verpakking dat het biologisch afbreekbaar is, hebben de bacteriën meer moeite om dit af te breken. Met als gevolg dat u de optimale werking verstoort en dus meer kans maakt op een verstopte afvoerbuis. Natuurlijk is het een beter alternatief dan niet-biologisch afbreekbare producten.

Probeer de hoeveelheid wc-papier die u doorspoelt te beperken. Om een optimaal afbrekingsproces te hebben, raden we aan om zo dun mogelijk toiletpapier te gebruiken. Gebruikt u een dik soort wc-papier? Dan vergroot u de kans op een verstopping.

3. Etensresten

Let op met etensresten op keukengerei. Veeg het keukengerei eerst proper met keukenpapier (die u vervolgens in de vuilnisbak gooit) en spoel ze dan pas af of steek ze in de vaatwas- of afwasmachine.

4. Gebruik van schoonmaakmiddelen

Om de optimale werking van een septische put en beerput te garanderen, gebruikt u best biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Indien u dit niet gebruikt en uw afvalwater komt terecht in de afvoerbuis bv. via het toilet of de gootsteen, dan hebben de bacteriën opnieuw een moeilijke taak om dit af te breken.

5. Septische put ledigen

Laat uw septische put of beerput periodiek leegmaken. Om een optimale werking van de bacteriën te behouden, moet u met veel zaken rekening houden. Als u regelmatig uw putten laat ruimen hoeft u zich ook geen zorgen te maken dat u te maken krijgt met een verstopping door het slecht werken van de bacteriën. Afhankelijk van de grootte van de septische put en het aantal inwoners van de woning is het aan te raden om de put iedere 3 à 5 jaar te ruimen.

Conclusie

Om de werking van de bacteriën te respecteren is het aan te raden om enkel en alleen dun wc papier, toiletafval en water door te spoelen. Aangezien er meerdere huishoudtoestellen aangesloten zijn op de afvoer moet u proberen om het aantal vaste stoffen te beperken die in de afvoer terecht komen.

Periodiek laten ruimen is de boodschap. Beter voorkomen dan genezen.

regenwaterput

Onderhoud beerput en septische put

Het is belangrijk om uw beerput of septische put regelmatig te ruimen. Ontdek hier waarom!

Lees meer
Waste,Water,Tube

Verschil tussen grijs en zwart afvalwater

Het is vanzelfsprekend dat huishoudelijk afvalwater terecht komt in een septische put. Maar wist u ook dat er 2 verschillende soorten afvalwater zijn? We hebben enerzijds grijs water en anderzijds zwart water. Benieuwd naar het verschil tussen beide?

Lees meer
tips-aanvullen-regenwaterput-600

Waarvoor kunt u uw regenwater gebruiken?

In het dagdagelijkse leven wordt er heel wat water gebruikt. Denk maar aan het doorspoelen van het toilet, een bad of douche nemen, om te koken, enz. Vaak staan we er niet bij stil hoeveel water we effectief verbruikt hebben tot die waterfactuur terug in de bus zit. Regenwater kan een oplossing bieden om de kosten te drukken.

Lees meer
camera-inspectie

Wat te doen tegen geurhinder bij regenweer?

Niets zo vervelend als geurhinder in uw woning. Zeker wanneer de geur blijft hangen en het niet te verklaren is waar ze vandaan komt. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden om geurhinder in uw woning op te sporen.

Lees meer