5 tips voor optimale werking septische put

tips-dekeyser-600

Als de bacteriën in een septische put of beerput de afbreking niet meer aankunnen, dan verstopt de afvoerbuis geleidelijk aan. Wordt er een object ingegooid die zichzelf niet kan afbreken of vast komt te zitten in de afvoerbuis, dan heeft u een probleem. Het is belangrijk dat u de werking van deze bacteriën zo goed mogelijk respecteert. Hieronder staan enkele tips om de werking van uw septische put of beerput te verbeteren.

5 tips om een optimale werking van de septische put te garanderen

1. Vetten en oliën

Dump geen vetten of andere oliën in de afvoerbuis. De bacteriën kunnen deze zaken niet afbreken en vervuilen uw put.

2. Toilet

Gooi enkel en alleen wc-papier in het toilet. Gooi dus geen andere zaken zoals maandverbanden, tampons, vochtige doekjes, wc-rollen, papieren zakdoeken enz. in uw toilet. Zelfs al staat er op de verpakking dat het biologisch afbreekbaar is, hebben de bacteriën meer moeite om dit af te breken. Met als gevolg dat u de optimale werking verstoort en dus meer kans maakt op een verstopte afvoerbuis. Natuurlijk is het een beter alternatief dan niet-biologisch afbreekbare producten.

Probeer de hoeveelheid wc-papier die u doorspoelt te beperken. Om een optimaal afbrekingsproces te hebben, raden we aan om zo dun mogelijk toiletpapier te gebruiken. Gebruikt u een dik soort wc-papier? Dan vergroot u de kans op een verstopping.

3. Etensresten

Let op met etensresten op keukengerei. Veeg het keukengerei eerst proper met keukenpapier (die u vervolgens in de vuilnisbak gooit) en spoel ze dan pas af of steek ze in de vaatwas- of afwasmachine.

4. Gebruik van schoonmaakmiddelen

Om de optimale werking van een septische put en beerput te garanderen, gebruikt u best biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Indien u dit niet gebruikt en uw afvalwater komt terecht in de afvoerbuis bv. via het toilet of de gootsteen, dan hebben de bacteriën opnieuw een moeilijke taak om dit af te breken.

5. Septische put ledigen

Laat uw septische put of beerput periodiek leegmaken. Om een optimale werking van de bacteriën te behouden, moet u met veel zaken rekening houden. Als u regelmatig uw putten laat ruimen hoeft u zich ook geen zorgen te maken dat u te maken krijgt met een verstopping door het slecht werken van de bacteriën. Afhankelijk van de grootte van de septische put en het aantal inwoners van de woning is het aan te raden om de put iedere 3 à 5 jaar te ruimen.

Conclusie

Om de werking van de bacteriën te respecteren is het aan te raden om enkel en alleen dun wc papier, toiletafval en water door te spoelen. Aangezien er meerdere huishoudtoestellen aangesloten zijn op de afvoer moet u proberen om het aantal vaste stoffen te beperken die in de afvoer terecht komen.

Periodiek laten ruimen is de boodschap. Beter voorkomen dan genezen.

ontstoppen

Oorzaken verstopte afvoerbuis

Mocht u zich afvragen hoe het komt dat afvoerbuizen verstoppen dan kunt u altijd bij Dekeyser terecht. Het vermijden van een verstopping is belangrijk maar niet altijd even gemakkelijk. Laat daarom periodiek en proactief uw beerput of septische put ledigen.

Lees meer
tips-regenwaterput-600

Het onderhoud van een regenwaterput

Hoe onderhoudt u uw regenwaterput? Kunt u deze zelf reinigen of is het beter dit te laten aanpakken door een professional? Dekeyers geeft u enkele tips hoe u zelf aan de slag kunt en wanneer u de hulp van een professional inroept.

Lees meer
Young,Woman,Using,Plunger,To,Unclog,A,Toilet,Bowl

Toilet verstopt, zelf ontstoppen of beter laten oplossen door een professional?

Uw toilet is verstopt, pakt u dit zelf aan of laat u de verstopping oplossen door een expert? Dekeyser geeft een aantal tips rond het verhelpen van een verstopt toilet.

Lees meer
tips-hoe-septische-put

Hoe weet ik of ik een septische put heb?

U kunt jammer genoeg niet op eigen houtje te weten komen of u in bezit bent van een septische put. Echter is het van belang dat u dit weet. Een septische put heeft namelijk op tijd onderhoud nodig.  Dekeyser helpt u graag verder. Wij beschikken over het juiste apparatuur om septische putten op te sporen. Moet mijn grond […]

Lees meer