5 tips voor een optimale werking van uw septische put

Een septische put of beerput zit boordevol bacteriën, die het afvalwater een eerste keer afbreken vooraleer het in de riolering terechtkomt. Als de bacteriën de afbraak niet meer aankunnen, verstopt uw afvoerbuis geleidelijk aan. En dan heeft u een probleem. Doorgaans gebeurt dat pas wanneer er stoffen of objecten in terechtkomen die er niet in thuishoren. Het is dus erg belangrijk dat u de werking van de bacteriën zo goed mogelijk bevordert. Benieuwd hoe u dat kan doen? Wij geven u 5 tips voor een optimale werking van uw septische put of beerput!

Zo zorgt u voor een optimale werking van uw septische put

1. Dump geen vetten of oliën

Vetten of oliën in uw afvoerbuis lozen is niet alleen verboden, het zou u ook heel wat problemen opleveren. De bacteriën in uw septische put kunnen vet of olie niet afbreken en vervuilen zo uw put. Bovendien kunnen vetten of oliën ook hard worden in uw afvoerbuis, waardoor ze hardnekkige verstoppingen veroorzaken. Dan dringt een professionele ontstopping zich op.

Dump geen vetten of oliën in uw afvoer

2. Gebruik uw toilet correct

Het klinkt misschien logisch, maar een toilet is enkel gemaakt om uitwerpselen en wc-papier door te spoelen. Gooi dus geen maandverbanden, tampons, vochtige doekjes, wc-rollen, papieren zakdoekjes of andere zaken in uw toilet. Ook al vermeldt de verpakking soms dat het materiaal biologisch afbreekbaar is, de bacteriën in uw septische put hebben de grootste moeite om dit af te breken. Het gevolg? De optimale werking van uw septische put wordt verstoord en de kans op een verstopte afvoerbuis stijgt exponentieel.

Probeer ook de hoeveelheid wc-papier die u doorspoelt te beperken. Grote hoeveelheden verstoren de werking van uw septische put. Voor een optimaal afbrekingsproces raden we ook aan om zo dun mogelijk toiletpapier te gebruiken. Gebruikt u toch een dik soort wc-papier? Dan vergroot u de kans op een verstopping.

3. Veeg etensresten eerst weg

Let op met achtergebleven etensresten op keukengerei. Ze kunnen propjes vormen en de afvoer blokkeren, wat ook nefast is voor de werking van uw septische put. Veeg uw vuile borden of bestek daarom eerst even proper met keukenpapier (dat u vervolgens in de vuilnisbak gooit). Spoel daarna pas uw afwas of steek ze in de vaatwas- of afwasmachine.

Voorkom een verstopte afvoerbuis, veeg etensresten eerst weg

4. Gebruik biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen

Om de optimale werking van een septische put en beerput te garanderen, gebruikt u best biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Giet geen chemische schoonmaakmiddelen, zoals bleekwater of chloor, door uw toilet of gootsteen. Ze doden de bacteriën in uw septische put, waardoor de werking wordt stilgelegd.

5. Laat uw septische put regelmatig ledigen

De beste tip voor een optimale werking is uw septische put of beerput periodiek leegmaken. Als u regelmatig uw put laat ruimen, hoeft u zich geen zorgen te maken over een verstoring van de bacteriën. Het zorgt er ook voor dat u vervelende verstoppingen vermijdt. Wanneer moet uw septische put geledigd worden? Afhankelijk van de omvang van de septische put en het aantal gezinsleden raden we aan om de put iedere 3 à 4 jaar te ruimen.

Is de laatste ruiming van uw septische put al langer geleden? Contacteer ons dan snel voor een interventie! Via onze kortingsbonnen geniet u trouwens van een aantrekkelijke prijs.

Laat uw septische put regelmatig ledigen

Conclusie

Om een goede werking van uw septische put te garanderen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met wat er in de afvoerbuis terechtkomt. Vermijd het lozen van vetten en oliën, gebruik uw toilet correct en gebruik biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.

Het allerbelangrijkste is echter om uw septische put regelmatig te laten ledigen. Zo verzekert u een optimale werking en verkleint de kans op verstoppingen.

Works,On,Laying,Of,The,Sewerage,On,A,Building,Site.

Lege regenwaterput vullen bij droogte

Dankzij regenwaterputten kunt u genieten van kosteloos gefilterd regenwater. Maar wat als het een tijdje niet geregend heeft en uw regenwaterput droog staat?

tips-septische-put-verplicht

Wanneer is een septische put verplicht?

Het is niet altijd verplicht om een septische put te plaatsen. Het kan ook via de riolering. A.d.h.v. het zoneringsplan wordt bepaald of u een aansluiting nodig hebt op het riool, een septische put of een IBA. Om het water zoveel mogelijk te zuiveren is het noodzakelijk dat het afvalwater afgevoerd wordt naar een waterzuiveringsstation.

Onderhoud regenwaterput

De ultieme gids voor het onderhoud van uw regenwaterput

Het onderhoud van uw regenwaterput is cruciaal voor een optimale werking en waterkwaliteit. Dankzij deze gids kunt u altijd genieten van helder regenwater.