Oorzaken verstopte afvoerbuis

ontstoppen

Mocht u zich afvragen hoe het komt dat afvoerbuizen verstoppen, dan kunt u altijd bij Dekeyser terecht. Het vermijden van een verstopping is belangrijk, maar niet altijd even gemakkelijk. Laat daarom periodiek en proactief uw beerput of septische put ledigen.

Afvoerbuis toilet

Afval

Het gebeurt maar al te vaak dat er zaken in het toilet belanden die er helemaal niet in mogen. Denk maar aan tampons, condooms, vochtige doekjes, speelgoed of toiletblokjes die er invallen. Dit hoort niet thuis in een toilet, maar in de afvalemmer. Hoewel er soms bewust of onbewust zaken in het toilet terechtkomen, moeten we toch proberen om enkel wc-papier, uitwerpselen en afvalwater door te spoelen.

Urinesteen

In combinatie met kalk en zouten die in urine voorkomen, kan er zich urinesteen vormen. Bij langdurige ophopingen groeit de urinesteen tot een soort blokkade waardoor achterliggende leidingen verstoppen.

Kalkaanslag toilet

In de afvoerbuis van een toilet kan er ook hardnekkige kalkaanslag vormen. De opening van de buis wordt na verloop van tijd kleiner waardoor het water niet goed meer doorloopt.

Afvoerbuis keuken

Etensresten

Aangepapte etensresten in de afvoerbuis is ook een vaak voorkomende reden waarom u een verstopping krijgt. Zeker bij het afspoelen van de borden, potten of pannen vooraleer u ze in de afwasmachine steekt, kunnen er etensresten blijven hangen in de afvoer van de gootsteen. Dit kan na verloop van tijd een verstopping veroorzaken. Reinig dus zeker altijd eerst de borden en dergelijke met keukenpapier.

Zeepresten

Net zoals bij etensresten kunt u ook te maken krijgen met een verstopping door zeepresten. Deze resten hopen zich na verloop van tijd op in de afvoerbuis waardoor de diameter van de buis steeds kleiner wordt en er uiteindelijk geen water meer doorloopt.

Kalkaanslag keuken

Net zoals bij het toilet kan er ook in de afvoerbuis van de keuken kalkaanslag vormen. Dit zal uiteindelijk leiden naar een verstopping.

Afvoerbuis badkamer

Haren in de sifon

Tijdens het wassen, douchen of scheren verliest een mens haren. Als dit in de sifon blijft zitten, ontstaat er na een tijdje een haarbal die steeds groeit. Uiteindelijk zal dit ook zorgen dat het water niet meer kan doorlopen waardoor de afvoer verstopt.

Zeepresten

Zeker in de badkamer wordt er veel zeep gebruikt. Hierdoor kan er in de afvoerbuizen een verstopping ontstaan door zeepresten.

Kalk

Verkalking van de afvoerbuis komt omdat het kalk in het water in contact komt met lucht. Bijvoorbeeld via de douchekop en kraan.

Hoe kunt u een verstopping voorkomen?

Een verstopping kunt u in de meeste gevallen voorkomen door het regelmatig ledigen van uw beerput of septische put. Een verstopte afvoer wordt veroorzaakt doordat de bacteriën in uw put te veel moeten afbreken en dit niet aankunnen. Geleidelijk aan komt de sliblaag hoger en hoger waardoor de afvoer uiteindelijk verstopt.

Uiteraard zijn er ook uitzonderlijke gevallen die niemand ziet aankomen. Bijvoorbeeld een breuk in de afvoerbuis of een verzakking van de afvoerbuizen. Zodra er symptomen van een verstopping opduiken, kijkt u best preventief en zo snel mogelijk naar een oplossing. Beter voorkomen dan genezen luidt de uitdrukking.

Camera inspectie

Niet alle verstoppingen zijn zichtbaar met het oog. Wanneer de verstopping een groter probleem is dan verwacht en we niet onmiddellijk de oorzaak zien, kunnen we een camera inspectie uitvoeren. Bij Dekeyser maken we gebruik van speciale camera apparatuur zodat we meteen weten waar het probleem zit en hoe we dit kunnen oplossen.

Wilt u te weten komen wat de oorzaak van uw verstopping is? Neem dan contact met ons op en we zoeken het voor u uit.

tips-regenwaterput-600

Het onderhoud van een regenwaterput

Hoe onderhoudt u uw regenwaterput? Kunt u deze zelf reinigen of is het beter dit te laten aanpakken door een professional? Dekeyers geeft u enkele tips hoe u zelf aan de slag kunt en wanneer u de hulp van een professional inroept.

Lees meer
Young,Woman,Using,Plunger,To,Unclog,A,Toilet,Bowl

Toilet verstopt, zelf ontstoppen of beter laten oplossen door een professional?

Uw toilet is verstopt, pakt u dit zelf aan of laat u de verstopping oplossen door een expert? Dekeyser geeft een aantal tips rond het verhelpen van een verstopt toilet.

Lees meer
tips-dekeyser-600

Soorten septische putten

Bij het plaatsen van een septische put heeft u meestal de keuze uit een betonnen of een septische put in pvc. Zowel een betonnen als een pvc-uitvoering heeft zo zijn voor- en nadelen.

Lees meer
tips-aanvullen-regenwaterput-600

Waarvoor kunt u uw regenwater gebruiken?

In het dagdagelijkse leven wordt er heel wat water gebruikt. Denk maar aan het doorspoelen van het toilet, een bad of douche nemen, om te koken, enz. Vaak staan we er niet bij stil hoeveel water we effectief verbruikt hebben tot die waterfactuur terug in de bus zit. Regenwater kan een oplossing bieden om de kosten te drukken.

Lees meer