Oorzaken verstopte afvoerbuis

Een verstopte afvoerbuis kan grote problemen veroorzaken in uw huis. Of het nu gaat om uw keukenafvoer, wastafel, bad of toilet, een verstopte afvoer kan leiden tot onaangename geuren en zelfs schade. In dit artikel gaan we in op de oorzaken van verstopte afvoerbuizen en wat u kunt doen om het probleem op te lossen.

Verstopte afvoerbuis toilet

Afval

Het gebeurt vaak dat er zaken in het toilet belanden die er helemaal niet in thuishoren. Denk maar aan tampons, condooms, vochtige doekjes of toiletblokjes die er al dan niet per ongeluk invallen. Deze zaken horen niet thuis in een toilet, maar in de vuilnisbak. Hoewel er altijd onbewust iets in het toilet kan terechtkomen, is het belangrijk om alleen wc-papier, uitwerpselen en afvalwater door te spoelen.

Gooi alleen wc-papier in het toilet, anders krijg je een verstopte afvoerbuis

Urinesteen

Urine bevat heel wat kalk en zouten. Als die zich gaan ophopen en samenklonteren, kan er urinesteen in de afvoerbuis van uw toilet ontstaan. Bij langdurige ophopingen groeit de urinesteen tot een soort blokkade, waardoor achterliggende leidingen stilaan helemaal verstoppen.

Kalkaanslag toilet

Een andere oorzaak van een verstopte afvoerbuis in het toilet is hardnekkige kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat wanneer hard water, dat rijk is aan calcium en magnesium, in contact komt met de afvoerbuis. Deze mineralen kunnen zich ophopen in de afvoerbuis en leiden tot een verstopte afvoer. Kalkaanslag kan ook ontstaan wanneer het toilet langdurig niet gebruikt is. Denk maar aan een vakantiehuis of een huis dat een tijdje onbewoond is.

Leestip: zelf toilet ontstoppen of kiezen voor een professional?


Verstopte afvoerbuis keuken

Etensresten

Aangepapte etensresten in de afvoerbuis zijn een vaak voorkomende oorzaak van een verstopping. Zeker bij het afspoelen van de borden, potten of pannen vooraleer u ze in de afwasmachine steekt, kunnen er etensresten blijven hangen in de afvoer van de gootsteen. Het is een slechte gewoonte die na verloop van tijd een verstopping kan veroorzaken. Reinig daarom zeker altijd eerst uw borden, potten en pannen met keukenpapier, dat u vervolgens in de vuilnisemmer deponeert.

Etensresten zijn een oorzaak van een verstopte afvoerbuis

Zeepresten

Net zoals bij etensresten kunt u ook te maken krijgen met een verstopping door zeepresten. Deze resten hopen zich na verloop van tijd op in de afvoerbuis, waardoor de diameter van de buis steeds kleiner wordt en er uiteindelijk geen water meer doorloopt.

Kalkaanslag keuken

Net zoals in het toilet kan er ook in de afvoerbuis van de keuken kalkaanslag ontstaan. Ook hier is hard water de oorzaak. Na verloop van tijd ontstaat er een dikke laag kalkaanslag, wat uiteindelijk zal leiden tot een verstopping.


Verstopte afvoerbuis badkamer

Haren in de sifon

Tijdens het wassen, douchen of scheren verliezen we nu eenmaal haren. Als dit in de sifon blijft zitten, ontstaat er na een tijdje een haarbal die steeds verder groeit. Uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat de afvoer verstopt raakt en het water niet meer kan doorstromen. Het is daarom goed om na elke wasbeurt de haren uit het putje te verwijderen.

Haren in de sifon zijn een oorzaak van een verstopte afvoerbuis

Zeepresten

Nog meer dan in de keuken wordt er in de badkamer veel zeep gebruikt. De opgehoopte zeepresten kunnen een een verstopping in de afvoerbuizen veroorzaken.

Kalk

Net zoals in het toilet en in de keuken kan kalkaanslag een verstopte afvoerbuis in uw douche of lavabo veroorzaken. Dit is vooral een probleem in gemeentes waar hard water aanwezig is. Een waterverzachter kan dan enige soelaas brengen.


Andere oorzaken

Uiteraard zijn er ook uitzonderlijke oorzaken van een verstopping. Helaas kan niemand die zien aankomen. Denk maar aan een breuk in de afvoerbuis of een verzakking van de afvoerbuizen.


Hoe kunt u een verstopping voorkomen?

Een verstopping van uw afvoerbuis is wellicht uw ergste nachtmerrie. Door goed om te springen met uw toilet, keuken en badkamer voorkomt u al heel wat problemen. Let er dus goed op wat u allemaal door uw afvoerbuis jaagt.

Om een verstopping te voorkomen is het ook aangeraden om regelmatig uw septische put of beerput te ledigen. Een verstopte afvoer kan namelijk veroorzaakt worden doordat de bacteriën in uw put het afbraakproces niet meer aankunnen. Geleidelijk aan komt de sliblaag dan hoger en hoger, waardoor de afvoer uiteindelijk verstopt. Idealiter ledigt u uw septische put om de 3 à 4 jaar.

Regelmatig uw septische put ledigen voorkomt verstoppingen

Leestip: 5 tips voor een optimale werking van uw septische put


Last van een verstopte afvoerbuis?

Zodra de eerste symptomen van een verstopping opduiken, is het tijd om te handelen. Contacteer Dekeyser voor een snelle, efficiënte ontstopping.

Niet alle verstoppingen zijn zichtbaar met het oog. Wanneer de verstopping een groter probleem is dan verwacht en we niet onmiddellijk de oorzaak zien, kunnen we een camerainspectie uitvoeren. Dekeyser maakt gebruik van speciale camera-apparatuur, zodat we meteen te weten komen waar het probleem zit en hoe we het kunnen oplossen.

Wilt u de oorzaak van uw verstopping achterhalen? En het probleem definitief oplossen? Contacteer ons voor een interventie!

lavabo ontstoppen Ontstoppen

Lavabo ontstoppen: de ultieme gids

Niemand wil het meemaken, en toch komt een verstopte lavabo vaak voor. In dit artikel ontdekt u de oorzaken en oplossingen.

tips-septische-put-verplicht

Wanneer is een septische put verplicht?

Het is niet altijd verplicht om een septische put te plaatsen. Het kan ook via de riolering. A.d.h.v. het zoneringsplan wordt bepaald of u een aansluiting nodig hebt op het riool, een septische put of een IBA. Om het water zoveel mogelijk te zuiveren is het noodzakelijk dat het afvalwater afgevoerd wordt naar een waterzuiveringsstation.

stinkend regenwater Geurhinder

Help, mijn regenwater stinkt!

Stinkend regenwater heeft heel wat vervelende gevolgen voor u en uw huishouden. Ontdek de oorzaken en oplossing.