Wanneer moet mijn septische put geledigd worden?

Wanneer moet mijn septische put geledigd worden?

Uw septische put vervult een belangrijke rol voor uw woning. Als hij niet meer naar behoren werkt, krijgt u al snel met onaangename gevolgen te maken. Vervelende verstoppingen, vreselijke stank… Bah! Daarom moet uw septische put van tijd tot tijd preventief geledigd worden. In dit artikel vertellen we u wanneer u uw septische put precies moet ledigen.


Het belang van uw septische put

Uw septische put breekt het afval uit uw toiletten en eventueel ander sanitair af. Het min of meer gezuiverde water wordt de riool ingestuurd, zodat het van daaruit verder kan worden afgevoerd.

Opdat uw septische put goed zou blijven werken, moet hij van tijd tot tijd preventief geledigd worden. Maar om de hoeveel jaar moet u uw septische put ledigen? Wel, er zijn enkele zaken waar u rekening mee moet houden.


Wanneer septische put ledigen

Wacht niet op verstoppingen

Eerst en vooral: voorkomen is beter dan genezen. Veel mensen wachten vaak tot hun afvoerbuizen verstopt zitten om hun septische put te ledigen, maar dan is het kwaad al geschied. Op dat moment loopt niet alleen uw sanitair niet meer weg, u krijgt ook te maken met afschuwelijke stank.

Bij verstoppingen moet uw septische put zo snel mogelijk geledigd worden. Dat spreekt voor zich. Eens dat gebeurd is, pakt u best ook eens de meest voorkomende oorzaken van verstoppingen aan.


Vergelijk de grootte van uw septische put met die van uw gezin

Bij normaal gebruik moet u uw septische put om de 3 à 4 jaar ledigen. De precieze frequentie hangt vooral af van de grootte van uw put en die van uw gezin. Heeft u een groot gezin en een relatief kleine septische put? Dan zal uw put sneller gevuld zijn en zal het ledigen frequenter moeten gebeuren dan wanneer uw gezin eerder klein en uw put eerder groot is.

Twijfelt u over het volume van uw septische put? Neem gerust contact met ons op.


Controleer uw septische put elk jaar

Tip: controleer uw septische put elk jaar

Los van het ledigen, controleert u uw septische put best jaarlijks. Werkt de put nog wel goed? Is de kleur van het afvalwater in orde? Contacteer ons gerust als u hierover twijfelt.

Om uw septische put in optimale conditie te houden, gebruikt u uw sanitair best verstandig. Zo dient een toilet alleen voor ontlasting en wc-papier, niet voor andere zaken. Lees zeker ook eens onze 5 tips die ervoor zullen zorgen dat uw septische put optimaal werkt. Zo zal de put ook minder regelmatig geledigd moeten worden.


Tijd om uw septische put te ledigen?

Laat uw septische put altijd door professionals ledigen. U zou zeker de eerste niet zijn die een lelijke val maakt of wordt bevangen door de giftige dampen die een septische put produceert.

Breng uzelf en uw gezin dus niet in gevaar om enkele euro’s te besparen: doe een beroep op de experts van ruimdienst Dekeyser. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan.


Waste,Water,Tube

Verschil tussen grijs en zwart water

Wat is het verschil tussen grijs en zwart afvalwater? En welke invloed heeft dit op de grootte van uw septische put? Lees het hier!

regenwaterput Ruimingen

Onderhoud beerput en septische put

Het is belangrijk om uw beerput of septische put regelmatig te ruimen. Ontdek hier waarom!

lavabo ontstoppen Ontstoppen

Lavabo ontstoppen: de ultieme gids

Niemand wil het meemaken, en toch komt een verstopte lavabo vaak voor. In dit artikel ontdekt u de oorzaken en oplossingen.