Wanneer is een septische put verplicht?

tips-septische-put-verplicht

Het is niet altijd verplicht om een septische put te plaatsen. Het kan ook via de riolering. A.d.h.v. het zoneringsplan wordt bepaald of u een aansluiting nodig hebt op het riool, een septische put of een IBA. Om het water zoveel mogelijk te zuiveren is het noodzakelijk dat het afvalwater afgevoerd wordt naar een waterzuiveringsstation.

Woont u in een centraal gebied en collectief geoptimaliseerd buitengebied?

In dit gebied is er riolering voorzien die aangesloten is op een waterzuivering.

Hierin is het verplicht om uw afvoerbuizen aan te sluiten op de riolering. Een septische put is hier niet nodig, tenzij de gemeente waarin u woont of de rioolbeheerder van het rioleringsstelsel dit wel verwacht. Dan is het verplicht om een septische put te plaatsen waarin u enkel zwart afvalwater in opvangt.

Woont u in een collectief te optimaliseren buitengebied?

Hierin is de aanleg van de riolering gepland of het is nog niet aangesloten op een waterzuivering.

Indien er riolering ligt dan dan bent u verplicht om het aan te sluiten op de riolering. Is dit niet het geval dan moet u een septische put plaatsen voor zowel zwart als grijs afvalwater.

Woont u in een individueel te optimaliseren buitengebied?

Er is geen riolering voorzien waardoor het water gezuiverd moet worden met een IBA.

Hier heeft u niet de mogelijkheid om de afvoerbuizen aan te sluiten op het riool. In dit geval is een IBA verplicht. In afwachting van een IBA is het wel verplicht om een septische put te plaatsen voor zowel grijs als zwart afvalwater.

Weet u niet in welk gebied u woont?

Het zoneringsplan van de gemeente waarin u woont, bepaalt in welk gebied uw woning zich bevindt. Op de website van de Vlaamse Milieu Maatschappij kunt u een interactieve kaart vinden die de verschillende gebieden weergeeft. Ieder jaar wordt het zoneringsplan geüpdatet. U kunt ook steeds terecht in het gemeentehuis waar ze u zeker en vast verder helpen.

ontstoppen

Oorzaken verstopte afvoerbuis

Mocht u zich afvragen hoe het komt dat afvoerbuizen verstoppen dan kunt u altijd bij Dekeyser terecht. Het vermijden van een verstopping is belangrijk maar niet altijd even gemakkelijk. Laat daarom periodiek en proactief uw beerput of septische put ledigen.

Lees meer
tips-regenwaterput-600

Het onderhoud van een regenwaterput

Hoe onderhoudt u uw regenwaterput? Kunt u deze zelf reinigen of is het beter dit te laten aanpakken door een professional? Dekeyers geeft u enkele tips hoe u zelf aan de slag kunt en wanneer u de hulp van een professional inroept.

Lees meer
tips-aanvullen-regenwaterput-600

Waarvoor kunt u uw regenwater gebruiken?

In het dagdagelijkse leven wordt er heel wat water gebruikt. Denk maar aan het doorspoelen van het toilet, een bad of douche nemen, om te koken, enz. Vaak staan we er niet bij stil hoeveel water we effectief verbruikt hebben tot die waterfactuur terug in de bus zit. Regenwater kan een oplossing bieden om de kosten te drukken.

Lees meer
septische-put

Wanneer moet mijn septische put geledigd worden?

Dekeyser vertelt u wanneer u uw septische put dient te ledigen en te reinigen.

Lees meer