Wanneer is een septische put verplicht?

Het is niet altijd verplicht om een septische put te plaatsen. Het kan ook via de riolering. A.d.h.v. het zoneringsplan wordt bepaald of u een aansluiting nodig hebt op het riool, een septische put of een IBA. Om het water zoveel mogelijk te zuiveren is het noodzakelijk dat het afvalwater afgevoerd wordt naar een waterzuiveringsstation.

Woont u in een centraal gebied en collectief geoptimaliseerd buitengebied?

In dit gebied is er riolering voorzien die aangesloten is op een waterzuivering.

Hierin is het verplicht om uw afvoerbuizen aan te sluiten op de riolering. Een septische put is hier niet nodig, tenzij de gemeente waarin u woont of de rioolbeheerder van het rioleringsstelsel dit wel verwacht. Dan is het verplicht om een septische put te plaatsen waarin u enkel zwart afvalwater in opvangt.

Woont u in een collectief te optimaliseren buitengebied?

Hierin is de aanleg van de riolering gepland of het is nog niet aangesloten op een waterzuivering.

Indien er riolering ligt dan dan bent u verplicht om het aan te sluiten op de riolering. Is dit niet het geval dan moet u een septische put plaatsen voor zowel zwart als grijs afvalwater.

Woont u in een individueel te optimaliseren buitengebied?

Er is geen riolering voorzien waardoor het water gezuiverd moet worden met een IBA.

Hier heeft u niet de mogelijkheid om de afvoerbuizen aan te sluiten op het riool. In dit geval is een IBA verplicht. In afwachting van een IBA is het wel verplicht om een septische put te plaatsen voor zowel grijs als zwart afvalwater.

Weet u niet in welk gebied u woont?

Het zoneringsplan van de gemeente waarin u woont, bepaalt in welk gebied uw woning zich bevindt. Op de website van de Vlaamse Milieu Maatschappij kunt u een interactieve kaart vinden die de verschillende gebieden weergeeft. Ieder jaar wordt het zoneringsplan geüpdatet. U kunt ook steeds terecht in het gemeentehuis waar ze u zeker en vast verder helpen.

regenwaterput

Onderhoud beerput en septische put

Het is belangrijk om uw beerput of septische put regelmatig te ruimen. Ontdek hier waarom!

Lees meer
tips-septische-put

Hoe weet ik of ik een septische put heb?

U kunt jammer genoeg niet op eigen houtje te weten komen of u in bezit bent van een septische put. Echter is het van belang dat u dit weet. Een septische put heeft namelijk op tijd onderhoud nodig.

Lees meer
Voorkom verstoppingen tijdens de coronacrisis

Voorkom verstoppingen tijdens de coronacrisis

De coronacrisis zorgt ervoor dat we meer tijd dan gewoonlijk thuis doorbrengen. Het gevolg? Intensiever gebruik van het toilet, een sneller gevulde septische put én grotere kans op verstoppingen. Ontdek hoe u dit voorkomt.

Lees meer
camera-inspectie

Wat te doen tegen geurhinder bij regenweer?

Niets zo vervelend als geurhinder in uw woning. Zeker wanneer de geur blijft hangen en het niet te verklaren is waar ze vandaan komt. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden om geurhinder in uw woning op te sporen.

Lees meer