Onderhoud beerput en septische put

Er zijn verschillende systemen die zorgen voor de waterafvoer van uw woning of bedrijf. U kunt een beerput of een septische put hebben of u kan rechtstreeks verbonden zijn met het rioleringsnet. In de eerste 2 gevallen is het belangrijk dat u deze putten regelmatig in de gaten houdt zodat u geen problemen krijgt. Vergeet u dit toch te doen dan loopt u het risico dat uw afvoerbuis verstopt geraakt waardoor u die dan moet laten ontstoppen.

Om het risico op verstopte afvoerbuizen te voorkomen, raden we aan om regelmatig uw beerput of septische put te ruimen.

Verschil septische put en beerput

Beerput

Er is een duidelijk verschil tussen een beerput en een septische put. Zonder in een te technische uitleg te gaan, mag u een beerput aanzien als een soort opslagplaats die u regelmatig hoeft te ledigden. Er is geen afvoer naar een riolering, alles komt terecht in de put. Gelukkig is door de loop der jaren het gebruik van beerputten sterk afgenomen. Enkel bij oudere huizen wordt dit nog gebruikt. Als u een beerput niet op tijd ruimt, dan vergroot u de kans dat deze overloopt met als gevolg dat er zich een walm van stank door uw huis wurmt. Dit komt omdat de inkomende buis verstopt is.

Septische put

In tegenstelling tot een beerput, heeft een septische put of septische tank wel een afvoer naar een riolering. Technisch gezien hoeft u een septische put niet te ledigen maar in de praktijk is dit toch anders.

Er zijn heel wat zaken die de werking van een septische put verstoren. Hierdoor moet u deze wel ruimen. De werking van de put verloopt enkel perfect als er alleen toiletafval, water en wc papier in terechtkomt, maar dit is vaak niet het geval. Onderstaande factoren hebben invloed op de werking:

  • Grootte van het gezin en put/tank.
  • Gebruik van chemische stoffen die terechtkomen in de put.
  • Niet-afbreekbare producten die verzeild raken in de afvoerbuis en/of put

Dit wordt snel vergeten, met alle gevolgen van dien. U zal een septische tank minder snel moeten ruimen dan een beerput maar als u de werking van de bacteriën verstoort, dan is het wel noodzakelijk om hem af en toe te ledigen.

In vele gezinnen is niet alleen het toilet op de afvoer aangesloten. Denk maar aan de gootsteen in de keuken, douche, bad, wasmachine en afwasmachine. Via deze wegen wordt uw afvoer ook sneller verstopt. Haren, etensresten, enz. komen uiteindelijk terecht in de beer- of septische put. Geleidelijk aan komt er zodanig veel terecht in uw put, dat de bacteriën niet alles meer kunnen afbreken met als gevolg dat uw put verstopt.

Conclusie

Bij het ledigen van de putten geeft u de bacteriën een nieuw leven waardoor ze terug optimaal werken. Wacht dus zeker niet te lang met een check-up en vermijd een verstopping.

Lees hier 5 tips om de optimale werking van uw septische put te respecteren.

camera-inspectie

Wat te doen tegen geurhinder bij regenweer?

Niets zo vervelend als geurhinder in uw woning. Zeker wanneer de geur blijft hangen en het niet te verklaren is waar ze vandaan komt. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden om geurhinder in uw woning op te sporen.

Lees meer
tips-aanvullen-regenwaterput-600

Waarvoor kunt u uw regenwater gebruiken?

In het dagdagelijkse leven wordt er heel wat water gebruikt. Denk maar aan het doorspoelen van het toilet, een bad of douche nemen, om te koken, enz. Vaak staan we er niet bij stil hoeveel water we effectief verbruikt hebben tot die waterfactuur terug in de bus zit. Regenwater kan een oplossing bieden om de kosten te drukken.

Lees meer
Young,Woman,Using,Plunger,To,Unclog,A,Toilet,Bowl

Toilet verstopt, zelf ontstoppen of beter laten oplossen door een professional?

Uw toilet is verstopt, pakt u dit zelf aan of laat u de verstopping oplossen door een expert? Dekeyser geeft een aantal tips rond het verhelpen van een verstopt toilet.

Lees meer
tips-regenwaterput-600

Het onderhoud van een regenwaterput

Hoe onderhoudt u uw regenwaterput? Kunt u deze zelf reinigen of is het beter dit te laten aanpakken door een professional? Dekeyers geeft u enkele tips hoe u zelf aan de slag kunt en wanneer u de hulp van een professional inroept.

Lees meer