Verschil tussen grijs en zwart afvalwater

Verschillende soorten afvalwater

Het is vanzelfsprekend dat huishoudelijk afvalwater terecht komt in een septische put. Maar wist u ook dat er 2 verschillende soorten afvalwater zijn? We hebben enerzijds grijs water en anderzijds zwart water. Benieuwd naar het verschil tussen beide? Lees het hieronder.

Zwart afvalwater

Dit is het water dat afkomstig is van het toilet. Met andere woorden dit water is verontreinigd met uitwerpselen. Na enige tijd krijgt dit water een zwarte kleur door het bacterieel rottingsproces. Hiervan is uiteraard de naam afgeleid.

Grijs afvalwater

Grijs water omvat het huishoudelijk afvalwater dat niet afkomstig is van het toilet zoals bv. het water van een bad, douche, lavabo, wasmachine, enz. Doordat dit water verontreinigd is met zeepresten, krijgt het uiteindelijk een grijs kleur.

Bepalen van de grootte van uw septische put

Bij een septische put kunt u kiezen om zowel grijs als zwart water op te vangen of enkel zwart. Samen met het aantal inwoners bepaalt dit uiteraard de grootte van uw septische put. Hierbij gelden enkele dimensioneringsregels, opgesteld door de Vlaamse Milieu Maatschappij, die helpen om de grootte te bepalen van een septische put.

Enkel zwart afvalwater

Indien u een septische put aanschaft die enkel zwart water moet behandelen dan heeft u er één nodig met een minimum volume van 2.000 liter. Dit is perfect voor een gezin van 5 personen. Bij iedere bijkomende inwoner rekent u er best 300 liter bij.

Zwart en grijs afvalwater

Moet de septische put zowel zwart als grijs water behandelen dan heeft u minimum 3.000 liter nodig, wat perfect is voor een gezin van 5 personen. Reken zo’n 600 liter meer bij iedere extra inwoner.

Kleine tip

Denk ook aan de toekomst. Komt er een gezinsuitbreiding aan? Hou er dan zeker en vast rekening mee bij het bepalen van de grootte van uw septische put. Een baby blijft tenslotte geen baby.

Wanneer moet ik een septische put plaatsen?

De keuze tussen een septische put met gemengd afvalwater of enkel zwart water hangt af van de zone waarin u woont. Lees er hier meer over.

Wanneer moet mijn septische put geledigd worden? Ruimingen

Wanneer moet mijn septische put geledigd worden?

Ontdek wanneer het tijd wordt om uw septische put te ledigen.

tips-septische-put

Hoe weet ik of ik een septische put heb?

Het antwoord kunt u niet op eigen houtje te weten komen. Toch is het belangrijk om te weten, want een septische put moet regelmatig geruimd worden.

regenwaterput Ruimingen

Onderhoud beerput en septische put

Het is belangrijk om uw beerput of septische put regelmatig te ruimen. Ontdek hier waarom!