Verschil tussen grijs en zwart afvalwater

Waste,Water,Tube

Verschillende soorten afvalwater

Het is vanzelfsprekend dat huishoudelijk afvalwater terecht komt in een septische put. Maar wist u ook dat er 2 verschillende soorten afvalwater zijn? We hebben enerzijds grijs water en anderzijds zwart water. Benieuwd naar het verschil tussen beide? Lees het hieronder.

Zwart afvalwater

Dit is het water dat afkomstig is van het toilet. Met andere woorden dit water is verontreinigd met uitwerpselen. Na enige tijd krijgt dit water een zwarte kleur door het bacterieel rottingsproces. Hiervan is uiteraard de naam afgeleid.

Grijs afvalwater

Grijs water omvat het huishoudelijk afvalwater dat niet afkomstig is van het toilet zoals bv. het water van een bad, douche, lavabo, wasmachine, enz. Doordat dit water verontreinigd is met zeepresten, krijgt het uiteindelijk een grijs kleur.

Bepalen van de grootte van uw septische put

Bij een septische put kunt u kiezen om zowel grijs als zwart water op te vangen of enkel zwart. Samen met het aantal inwoners bepaalt dit uiteraard de grootte van uw septische put. Hierbij gelden enkele dimensioneringsregels, opgesteld door de Vlaamse Milieu Maatschappij, die helpen om de grootte te bepalen van een septische put.

Enkel zwart afvalwater

Indien u een septische put aanschaft die enkel zwart water moet behandelen dan heeft u er één nodig met een minimum volume van 2.000 liter. Dit is perfect voor een gezin van 5 personen. Bij iedere bijkomende inwoner rekent u er best 300 liter bij.

Zwart en grijs afvalwater

Moet de septische put zowel zwart als grijs water behandelen dan heeft u minimum 3.000 liter nodig, wat perfect is voor een gezin van 5 personen. Reken zo’n 600 liter meer bij iedere extra inwoner.

Kleine tip

Denk ook aan de toekomst. Komt er een gezinsuitbreiding aan? Hou er dan zeker en vast rekening mee bij het bepalen van de grootte van uw septische put. Een baby blijft tenslotte geen baby.

Wanneer moet ik een septische put plaatsen?

De keuze tussen een septische put met gemengd afvalwater of enkel zwart water hangt af van de zone waarin u woont. Lees er hier meer over.

tips-hoe-septische-put

Hoe weet ik of ik een septische put heb?

U kunt jammer genoeg niet op eigen houtje te weten komen of u in bezit bent van een septische put. Echter is het van belang dat u dit weet. Een septische put heeft namelijk op tijd onderhoud nodig.  Dekeyser helpt u graag verder. Wij beschikken over het juiste apparatuur om septische putten op te sporen. Moet mijn grond […]

Lees meer
Young,Woman,Using,Plunger,To,Unclog,A,Toilet,Bowl

Toilet verstopt, zelf ontstoppen of beter laten oplossen door een professional?

Uw toilet is verstopt, pakt u dit zelf aan of laat u de verstopping oplossen door een expert? Dekeyser geeft een aantal tips rond het verhelpen van een verstopt toilet.

Lees meer
camera-inspectie

Wat te doen tegen geurhinder bij regenweer?

Niets zo vervelend als geurhinder in uw woning. Zeker wanneer de geur blijft hangen en het niet te verklaren is waar ze vandaan komt. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden om geurhinder in uw woning op te sporen.

Lees meer
tips-septische-put-verplicht

Wanneer is een septische put verplicht?

Het is niet altijd verplicht om een septische put te plaatsen. Het kan ook via de riolering. A.d.h.v. het zoneringsplan wordt bepaald of u een aansluiting nodig hebt op het riool, een septische put of een IBA. Om het water zoveel mogelijk te zuiveren is het noodzakelijk dat het afvalwater afgevoerd wordt naar een waterzuiveringsstation.

Lees meer