
Verschil tussen grijs en zwart afvalwater
Verschillende soorten afvalwater
Het is vanzelfsprekend dat huishoudelijk afvalwater terecht komt in een septische put. Maar wist u ook dat er 2 verschillende soorten afvalwater zijn? We hebben enerzijds grijs water en anderzijds zwart water. Benieuwd naar het verschil tussen beide? Lees het hieronder.
Zwart afvalwater
Dit is het water dat afkomstig is van het toilet. Met andere woorden dit water is verontreinigd met uitwerpselen. Na enige tijd krijgt dit water een zwarte kleur door het bacterieel rottingsproces. Hiervan is uiteraard de naam afgeleid.
Grijs afvalwater
Grijs water omvat het huishoudelijk afvalwater dat niet afkomstig is van het toilet zoals bv. het water van een bad, douche, lavabo, wasmachine, enz. Doordat dit water verontreinigd is met zeepresten, krijgt het uiteindelijk een grijs kleur.
Bepalen van de grootte van uw septische put
Bij een septische put kunt u kiezen om zowel grijs als zwart water op te vangen of enkel zwart. Samen met het aantal inwoners bepaalt dit uiteraard de grootte van uw septische put. Hierbij gelden enkele dimensioneringsregels, opgesteld door de Vlaamse Milieu Maatschappij, die helpen om de grootte te bepalen van een septische put.
Enkel zwart afvalwater
Indien u een septische put aanschaft die enkel zwart water moet behandelen dan heeft u er één nodig met een minimum volume van 2.000 liter. Dit is perfect voor een gezin van 5 personen. Bij iedere bijkomende inwoner rekent u er best 300 liter bij.
Zwart en grijs afvalwater
Moet de septische put zowel zwart als grijs water behandelen dan heeft u minimum 3.000 liter nodig, wat perfect is voor een gezin van 5 personen. Reken zo’n 600 liter meer bij iedere extra inwoner.
Kleine tip
Denk ook aan de toekomst. Komt er een gezinsuitbreiding aan? Hou er dan zeker en vast rekening mee bij het bepalen van de grootte van uw septische put. Een baby blijft tenslotte geen baby.
Wanneer moet ik een septische put plaatsen?
De keuze tussen een septische put met gemengd afvalwater of enkel zwart water hangt af van de zone waarin u woont. Lees er hier meer over.