Soorten septische putten

Bij het plaatsen van een septische put heeft u meestal de keuze uit een betonnen of een septische put in pvc.

Wat zijn de voor- en nadelen van een betonnen septische put?

Het grote nadeel van een put in beton is het gewicht. Een septische put met een volume van 2.000 liter weegt al vlug zo’n 1.500 kg. Bij het plaatsen heeft u zeker en vast een kraan nodig. De put zelf is doorgaans wel goedkoper dan zijn equivalent in pvc.

Eénmaal in de grond is het gewicht wel een voordeel. Indien het grondwater te hoog zou komen, zal de betonnen put niet van plaats veranderen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een septische put in pvc?

In tegenstelling tot een septische put in beton, is een pvc-uitvoering een heel pak lichter. Dit stelt u in staat om de put zelf te plaatsen, zonder dat er een kraan bij te pas moet komen. Wanneer het grondwater te hoog komt, moet de septische put in kunststof verzwaard worden.

Heeft u een vergunning nodig bij het plaatsen van een septische put?

In principe moet er geen bouwvergunning aangevraagd worden bij het plaatsen van een septische put. Indien de put dichtbij de perceelgrenzen wordt geplaatst, moet er wel één aangevraagd worden. Ook verschilt dit van gemeente tot gemeente. U vraagt dus best extra informatie bij de gemeente of aan de verkoper van septische putten.

Conclusie

Alvorens u een septische put plaatst, ga zeker en vast na of dit verplicht is of niet. Zowel een betonnen als een pvc-uitvoering heeft zo zijn voor- en nadelen. Laat niet alleen de prijs een rol spelen in de beslissing, want ook andere factoren (zoals het waterpeil) zijn even belangrijk.

Voorkom verstoppingen tijdens de coronacrisis Ontstoppen

Voorkom verstoppingen tijdens de coronacrisis

De coronacrisis zorgt ervoor dat we meer tijd dan gewoonlijk thuis doorbrengen. Het gevolg? Intensiever gebruik van het toilet, een sneller gevulde septische put én grotere kans op verstoppingen. Ontdek hoe u dit voorkomt.

tips-aanvullen-regenwaterput-600

Waarvoor kunt u regenwater in huis gebruiken?

Regenwater gebruiken in huis is een slimme manier om uw waterverbruik te verminderen, kosten te besparen en het milieu te helpen. Ontdek waarvoor u regenwater wel en niet kan gebruiken.

tips-dekeyser-600 Ruimingen

5 tips voor een optimale werking van uw septische put

Als de bacteriën in een septische put de afbreking niet meer aankunnen, dan verstopt de afvoerbuis geleidelijk aan. Hier leest u 5 tips om de werking van uw septische put te verbeteren.