Het onderhoud van een regenwaterput

Een regenwaterput onderhoudt zichzelf zolang er goedwerkende filters aangesloten zijn. Toch heeft deze periodiek nood aan een groter onderhoud.

Wanneer moet mijn regenwaterput geruimd worden? 

Bij het binnensijpelen van regenwater komt er vaak vuiligheid mee. Zo ontstaat er slib dat zich door de jaren heen opstapelt. Als u te lang wacht met het reinigen van uw regenwaterput, gaat deze stinken en krijgt het water een gele of bruine kleur. Dit wilt u uiteraard vermijden. Laat daarom uw regenwaterput preventief om de drie tot vier jaar reinigen

Als het regenwater helder blijft en geen onfrisse geuren afgeeft, is het regenwater niet vervuild. Begint het toch te stinken of krijgt het water een gele of bruine kleur? Dan is het tijd om een vakman langs te laten komen voor een grondige reiniging. De meest geschikte periode is gedurende april tot en met oktober. Op deze momenten staat het waterpeil op zijn laagst en hoeft er minder water weggepompt te worden. 

Controle van filters 

Een regenwaterput reinigt het regenwater voor gebruik aan de hand van filters: de voorfilter, nafilter en een eventuele koolfilter.

De voorfilter bevindt zich bovenin de put en houdt grove stukken vuil tegen, zoals bladeren en takken. Zand en slib komen hoe dan ook in een regenwaterput terecht.

U doet er goed aan deze filter halfjaarlijks te controleren en af te wassen zodat er geen organisch vliesje ontstaat. Dit vliesje verhindert dat het regenwater nog door de afvoer stroomt. Hierdoor riskeert u dat uw goten overlopen en het regenwater rechtstreeks doorloopt naar de riolering in plaats van uw regenwaterput. 

Er bestaan zelfreinigende filters maar ook hier is een halfjaarlijkse controle geen overbodige luxe. 

De nafilter bevindt zich tussen de pomp en de verschillende aftappunten binnen uw huis. Deze filter houdt de kleinste vuildeeltjes tegen, zoals zand. De koolfilter haalt gekke geuren en kleuren uit het regenwater. 

Beide filters dient u halfjaarlijks tot jaarlijks te vervangen

Hoe kan ik mijn regenwaterput zelf reinigen? 

Een regenwaterput schoonmaken is een delicaat werkje. In de regenwaterput nestelen er zich namelijk micro-organismen die het water en de put op een natuurlijke wijze schoonhouden. 

Neem geen onnodige risico’s en neem contact met ons op om uw regenwaterput op een veilige en professionele manier te reinigen. 

Wilt u toch zelf aan de slag? Open de put minstens een dag op voorhand. Een afgesloten regenwaterput heeft kans op zuurstoftekort en ontbindingsgassen. Zorg steeds dat u met twee bent en u beschermende kledij draagt, zoals een mondmasker. 

Ga niet bruusk aan de slag. Gebruik bij voorkeur een tuinslang, een handborstel, een emmer en schepje om het slib te verwijderen. Een hogedrukreiniger en schoonmaakproducten laat u achterwege omdat deze de aanwezige micro-organismen vernietigen. 

Een regenwaterput aan een groter onderhoud onderwerpen vraagt enige kennis en finesse. Neem contact op om uw put op een veilige manier schoon te maken.

camera-inspectie

Wat te doen tegen geurhinder bij regenweer?

Niets zo vervelend als geurhinder in uw woning. Zeker wanneer de geur blijft hangen en het niet te verklaren is waar ze vandaan komt. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden om geurhinder in uw woning op te sporen.

Lees meer
tips-septische-put

Hoe weet ik of ik een septische put heb?

U kunt jammer genoeg niet op eigen houtje te weten komen of u in bezit bent van een septische put. Echter is het van belang dat u dit weet. Een septische put heeft namelijk op tijd onderhoud nodig.

Lees meer
Young,Woman,Using,Plunger,To,Unclog,A,Toilet,Bowl

Toilet verstopt, zelf ontstoppen of beter laten oplossen door een professional?

Uw toilet is verstopt, pakt u dit zelf aan of laat u de verstopping oplossen door een expert? Dekeyser geeft een aantal tips rond het verhelpen van een verstopt toilet.

Lees meer
tips-dekeyser-600

Soorten septische putten

Bij het plaatsen van een septische put heeft u meestal de keuze uit een betonnen of een septische put in pvc. Zowel een betonnen als een pvc-uitvoering heeft zo zijn voor- en nadelen.

Lees meer