Onderhoud regenwaterput

De ultieme gids voor het onderhoud van uw regenwaterput

Het onderhoud van uw regenwaterput is cruciaal voor een optimale werking en waterkwaliteit. In deze gids ontdekt u het belang van regenwaterput onderhoud, wanneer u uw regenput moet reinigen en hoe u de filters van uw regenwaterinstallatie kunt vervangen, zodat u altijd kunt genieten van helder en fris regenwater.

Waarom is regelmatig regenwaterput onderhoud zo belangrijk?

Hoewel een regenwaterput met goedwerkende filters grotendeels zelfonderhoudend is, is periodiek onderhoud onmisbaar. Door regelmatig uw regenput onderhoud uit te voeren, voorkomt u vervuiling, nare geuren en een onaantrekkelijke bruine of gele kleur van uw regenwater. Zo geniet u altijd van de beste waterkwaliteit.

Helder regenwater in lavabo

Wanneer is het tijd om uw regenput te reinigen? 

Door de jaren heen hoopt er zich vuiligheid en slib op in uw regenwaterput. Het is raadzaam om uw regenwaterput elke drie tot vier jaar preventief te reinigen. Wacht niet tot het water een onaangename geur of kleur krijgt.

De ideale periode voor het reinigen van uw regenwaterput ligt tussen april en oktober, wanneer het waterpeil op zijn laagst is en er minder water weggepompt hoeft te worden.

Hoe zit het met de filters van het regenwater? 

Uw regenwaterput maakt gebruik van verschillende filters om het water te zuiveren: de voorfilter, nafilter en eventueel een koolfilter. Het is belangrijk om deze filters regelmatig te controleren en te vervangen.

Voorfilter

De voorfilter bevindt zich bovenin de put en houdt grotere stukken vuil tegen, zoals bladeren en takken. U doet er goed aan om de voorfilter halfjaarlijks te controleren en af te wassen, zodat er geen vliesje rond ontstaat.

Zo’n vliesje zou verhinderen dat het regenwater nog door de afvoer stroomt. U riskeert dan dat uw goten overlopen en dat het regenwater rechtstreeks doorloopt naar de riolering in plaats van naar uw regenwaterput.

Nafilter en koolfilter

De nafilter bevindt zich tussen de pomp en de verschillende aftappunten in uw woning. Deze filter houdt de kleinste vuildeeltjes tegen, zoals zand. De koolfilter haalt gekke geuren en kleuren uit het regenwater. Beiden dient u halfjaarlijks tot jaarlijks te vervangen.

Zelf uw regenput reinigen of kiezen voor professioneel onderhoud? 

Het reinigen van een regenwaterput is een delicaat werkje. Hoewel u misschien overweegt om zelf aan de slag te gaan, is het best om een professional in te schakelen.

Een vakman beschikt over de kennis, ervaring en het juiste materiaal om uw regenput op een veilige en effectieve manier te onderhouden, zonder de belangrijke micro-organismen te beschadigen en de waterkwaliteit te verminderen.

Regenput reiniging door professionelen van Dekeyser

Mocht u toch zelf uw regenwaterput willen reinigen, neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen:

  • Open de put minstens een dag op voorhand om zuurstoftekort en ontbindingsgassen te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat u met twee personen bent en draag beschermende kledij, zoals een mondmasker.
  • Gebruik bij voorkeur een tuinslang, een handborstel, een emmer en schepje om het slib te verwijderen.
  • Laat een hogedrukreiniger en schoonmaakproducten achterwege, want dat kan de aanwezige micro-organismen vernietigen.

Wilt u zeker zijn van de beste regenwaterkwaliteit?

Contacteer ons dan voor een vrijblijvende offerte voor professioneel regenput onderhoud.

tips-dekeyser-600 Ruimingen

5 tips voor een optimale werking van uw septische put

Als de bacteriën in een septische put de afbreking niet meer aankunnen, dan verstopt de afvoerbuis geleidelijk aan. Hier leest u 5 tips om de werking van uw septische put te verbeteren.

lavabo ontstoppen Ontstoppen

Lavabo ontstoppen: de ultieme gids

Niemand wil het meemaken, en toch komt een verstopte lavabo vaak voor. In dit artikel ontdekt u de oorzaken en oplossingen.

camera-inspectie Geurhinder

Wat te doen tegen geurhinder bij regenweer?

Niets zo vervelend als geurhinder in uw woning. Zeker wanneer de geur blijft hangen en het niet te verklaren is waar ze vandaan komt. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden om geurhinder in uw woning op te sporen.