wc ontstoppen met soda

WC ontstoppen met soda: een goed idee?

Een verstopte wc is een probleem dat u het liefst zo snel mogelijk wil oplossen. Een mogelijke oplossing waar vaak over gesproken wordt, is ontstoppen met soda. Maar is uw wc ontstoppen met soda een goed idee?

In dit artikel onderzoeken we deze vraag, waarbij we specifiek kijken naar ontstoppen met soda en azijn.

Wat is soda? Hoe werkt ontstoppen met soda?

Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een veelzijdig product dat voor diverse doeleinden gebruikt kan worden. Ontstoppen met baking soda wordt vaak gecombineerd met azijn.

De chemische reactie die dan optreedt, produceert koolzuurgas, wat helpt om verstoppingen te verplaatsen of los te maken.

wat is soda

Wc ontstoppen met soda en azijn: zo werkt het

  1. Giet eerst een halve kop baking soda in de wc, gevolgd door een halve kop azijn.
  2. Laat dit mengsel een paar uur intrekken – idealiter ’s nachts.
  3. Spoel daarna door. De bruisende reactie kan helpen de verstopping te verwijderen.

Voordelen van het ontstoppen met soda

Het ontstoppen van uw wc met soda heeft enkele voordelen.

Ten eerste is het een natuurlijk en veilig alternatief voor chemische ontstoppers, wat het zowel milieuvriendelijk als gezond maakt. Bovendien is ontstoppen met soda kristallen een vrij goedkope methode.

Nadelen van wc ontstoppen met soda

Ondanks de voordelen is wc ontstoppen met soda niet altijd effectief, vooral niet bij ernstige verstoppingen.

Ook kan het herhaaldelijk gebruik van soda in uw afvoer de pH-balans van uw septische put verstoren, wat kan leiden tot problemen met de afbraak van afval.

Alternatieven voor het toilet ontstoppen met soda

Als het toilet ontstoppen met soda niet werkt, zijn er alternatieven om uw toilet zelf te ontstoppen. Zo kunt u overwegen om een rubberen ontstopper te gebruiken.

Vermijd in elk geval chemische ontstoppingsmiddelen, zoals Destop. Dat brengt niet alleen schade toe aan uw toilet en afvoerleidingen, het verstoort ook de werking van uw septische put én is bovendien ook heel erg schadelijk voor het milieu.

Bij hardnekkige of terugkerende verstoppingen raden we aan om een professionele ontstoppingsdienst zoals Dekeyser in te schakelen om uw wc te ontstoppen.

professionele ontstoppingsdienst

Conclusie

Uw wc ontstoppen met soda en azijn kan een nuttige methode zijn bij kleine verstoppingen. Voor hardnekkige problemen is het beter om een professional in te schakelen. Zo bent u verzekerd van een grondige oplossing en vermijdt u permanente schade.

tips-septische-put-verplicht

Wanneer is een septische put verplicht?

Het is niet altijd verplicht om een septische put te plaatsen. Het kan ook via de riolering. A.d.h.v. het zoneringsplan wordt bepaald of u een aansluiting nodig hebt op het riool, een septische put of een IBA. Om het water zoveel mogelijk te zuiveren is het noodzakelijk dat het afvalwater afgevoerd wordt naar een waterzuiveringsstation.

Onderhoud regenwaterput

De ultieme gids voor het onderhoud van uw regenwaterput

Het onderhoud van uw regenwaterput is cruciaal voor een optimale werking en waterkwaliteit. Dankzij deze gids kunt u altijd genieten van helder regenwater.

tips-dekeyser-600 Ruimingen

5 tips voor een optimale werking van uw septische put

Als de bacteriën in een septische put de afbreking niet meer aankunnen, dan verstopt de afvoerbuis geleidelijk aan. Hier leest u 5 tips om de werking van uw septische put te verbeteren.