Waarvoor kunt u regenwater in huis gebruiken?

Regenwater gebruiken in huis is een slimme manier om uw waterverbruik te verminderen, kosten te besparen en het milieu te helpen. In dit artikel bespreken we welke toestellen u op regenwater kunt aansluiten en welke andere toepassingen er zijn voor het gebruik van regenwater in en om uw huis.

Dagelijks waterverbruik in België

Volgens cijfers van De Watergroep verbruikt een Belg gemiddeld meer dan 100 liter water per dag. Dit omvat onder andere het doorspoelen van het toilet, douchen, wassen en koken.

Cijfers over waterverbruik in huishoudens
Bron: https://www.dewatergroep.be/nl-be/drinkwater/weetjes-en-tips/waterverbruik/huishoudelijk-waterverbruik

Door regenwater te gebruiken voor sommige van deze taken, kunt u tot bijna 50% besparen op uw waterfactuur.

Waarvoor kunt u uw regenwater gebruiken?

Wasmachine

Besparing: 10 liter per dag per persoon

Een wasmachine met regenwater aansluiting is een effectieve manier om uw waterverbruik te verminderen. Het is relatief eenvoudig om een regenwaterinstallatie aan te leggen die uw wasmachine van regenwater voorziet.

Regenwater gebruiken voor wasmachine

Toilet doorspoelen

Besparing: 18 liter per dag per persoon

Het doorspoelen van uw toilet met regenwater is een slimme manier om water te besparen.

Poetsen

Besparing: 3 liter per dag per persoon

Regenwater is uitermate geschikt voor het reinigen van vloeren en andere oppervlakken. Het is zacht en vrij van chemicaliën, wat het ideaal maakt voor huishoudelijke schoonmaakklussen.

Ook voor het wassen van uw auto is regenwater een uitstekende optie. Het laat minder strepen en vlekken achter op uw auto, waardoor het resultaat schoner en glanzender is.

Tuin besproeien

Besparing: 3 à 4 liter per dag per persoon

Gebruik regenwater om uw tuin te besproeien. Het is zacht en bevat geen chemicaliën, waardoor het beter is voor de gezondheid van uw planten en beter voor het milieu.

Tuin besproeien met regenwater

Voor welke zaken gebruikt u best geen regenwater?

Vaatwasser

Hoewel het gebruik van regenwater voor uw vaatwasser mogelijk is, is het belangrijk om te weten dat regenwater bacteriën kan bevatten. Daarom is het geen goed idee om het te gebruiken in de vaatwas of bij het afwassen.

Als u toch voor deze optie kiest, installeer dan zeker een speciale waterfilter om mogelijke besmetting te voorkomen.

Bad/douche

Regenwater wordt afgeraden voor persoonlijke hygiëne, zoals douchen of baden. Dit komt doordat het bacteriën kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Het is beter om leidingwater te gebruiken voor baden en douchen, aangezien dit water gezuiverd en behandeld is om veilig te zijn voor persoonlijk gebruik.

Regenwater is geen goed idee voor de douche

Koken

Regenwater is geen drinkwater. Gebruik het dus zeker nooit tijdens het koken. Hoewel het misschien verleidelijk is om regenwater te gebruiken voor het koken om water te besparen, is het belangrijk om te onthouden dat regenwater niet dezelfde zuiverheidsnormen heeft als leidingwater.

Het kan schadelijke bacteriën of andere verontreinigingen bevatten die niet geschikt zijn voor consumptie. Gebruik altijd leidingwater voor koken en drinken om risico’s voor uw gezondheid te minimaliseren.

Reinig regelmatig uw regenwaterput

Hoewel de aanschaf van een regenwaterput wat geld kost, is het een investering die zich snel terugverdient. Door regenwater te gebruiken, betaalt u minder voor uw waterverbruik en helpt u het milieu door minder leidingwater te gebruiken.

Vergeet echter niet om de 3 à 4 jaar uw regenwaterput te laten reinigen. Zo behoudt u de beste waterkwaliteit en vermijd u stank of verstoppingen.

Regenwaterput laten reinigen door Dekeyser
Works,On,Laying,Of,The,Sewerage,On,A,Building,Site.

Lege regenwaterput vullen bij droogte

Dankzij regenwaterputten kunt u genieten van kosteloos gefilterd regenwater. Maar wat als het een tijdje niet geregend heeft en uw regenwaterput droog staat?

Onderhoud regenwaterput

De ultieme gids voor het onderhoud van uw regenwaterput

Het onderhoud van uw regenwaterput is cruciaal voor een optimale werking en waterkwaliteit. Dankzij deze gids kunt u altijd genieten van helder regenwater.

wc ontstoppen met soda Ontstoppen

WC ontstoppen met soda: een goed idee?

Een verstopte wc is een probleem dat u het liefst zo snel mogelijk wil oplossen. Een mogelijke oplossing is ontstoppen met soda. Maar is dat een goed idee?