Waarvoor kunt u uw regenwater gebruiken?

Dagelijks watergebruik per persoon

In het dagdagelijkse leven wordt er heel wat water gebruikt. Denk maar aan het doorspoelen van het toilet, een bad of douche nemen, om te koken, enz. Vaak staan we er niet bij stil hoeveel water we effectief verbruikt hebben tot die waterfactuur terug in de bus zit.

Als we even kijken naar de cijfergegevens van De Watergroep over het dagelijks watergebruik per persoon, dan vinden we dat we elk gemiddeld zo’n 86 liter water per dag verbruiken. Als we dat cijfer even opdelen, bekomen we onderstaande tabel:

Verbruikspost    Liter per dag per persoon
Toilet23
Bad/Douche35
Was13
Vaatwas6
Koken3
Schoonmaak3
Tuin3

Leidingwater waar u voor betaalt, kunt u gerust vervangen door een gratis alternatief. Hieronder geven we een opsomming van zaken waar u uw regenwater perfect kunt voor gebruiken.

Waarvoor kunt u uw regenwater gebruiken?

  • Doorspoelen van het toilet.
  • Bij het poetsen.
  • Voor de wasmachine.
  • Om de tuin te besproeien bij langdurige droogte.
  • Om de auto te wassen.

Als we dan even naar de tabel hierboven kijken, dan zouden we maar liefst 42 van de 86 liter die een persoon per dag verbruikt kunnen vervangen door regenwater. Hierdoor zult u tot bijna 50% besparen want regenwater komt niet op uw waterfactuur, is niet belastbaar en valt letterlijk uit de lucht.

Natuurlijk kost de regenwaterput, het materiaal, het onderhoud enz. ook geld. Dit is een investering die u snel terugverdient. Dankzij het gebruik van regenwater betaalt u bijna de helft minder voor dezelfde hoeveelheid water.

Voor welke zaken gebruikt u best geen regenwater?

Uiteraard zijn er ook verbruiksposten waarbij u best geen regenwater voor gebruikt. Aangezien een regenwaterput een bron is voor bacteriën is het aan te raden om regenwater niet te gebruiken bij volgende zaken:

  • Koken. Regenwater is geen drinkwater gebruik het dus nooit bij het koken.
  • Bad/Douche. Het is een bron voor bacteriën en daarom af te raden bij het gebruiken voor persoonlijke hygiëne.
  • Bij de vaatwas. Er bestaat een kans op een mogelijke besmetting door de bacteriën in regenwater en daarom is het geen goed idee om het te gebruiken bij het afwassen of in de vaatwas.
Wanneer moet mijn septische put geledigd worden?

Wanneer moet mijn septische put geledigd worden?

Ontdek wanneer het tijd wordt om uw septische put te ledigen.

Lees meer
tips-dekeyser-600

Soorten septische putten

Bij het plaatsen van een septische put heeft u meestal de keuze uit een betonnen of een septische put in pvc. Zowel een betonnen als een pvc-uitvoering heeft zo zijn voor- en nadelen.

Lees meer
tips-regenwaterput-600

Het onderhoud van een regenwaterput

Hoe onderhoudt u uw regenwaterput? Kunt u deze zelf reinigen of is het beter dit te laten aanpakken door een professional? Dekeyers geeft u enkele tips hoe u zelf aan de slag kunt en wanneer u de hulp van een professional inroept.

Lees meer
tips-septische-put

Hoe weet ik of ik een septische put heb?

U kunt jammer genoeg niet op eigen houtje te weten komen of u in bezit bent van een septische put. Echter is het van belang dat u dit weet. Een septische put heeft namelijk op tijd onderhoud nodig.

Lees meer